Església de Sant Vicenç d’Espinelves

El poble d’Espinelves és un dels pocs pobles del romànic que encara es conserven a Catalunya, i on podem trobar peces úniques de l’art d’aquella època i en un perfecte estat de conservació Mare de Déu del Roser. Talla del segle XV.

La silueta del campanar de l’església romànica dona una fisonomia inconfusible al poble, que enfilat a l’esquerra de la riera se’ns presenta petit i acollidor. La localitat ha guardat amb cura un aspecte net i agradable, amb les cases d’estructura de pedra, els carrers pavimentats amb lloses i les edificacions més modernes que harmonitzen amb el conjunt. La història d’Espinelves gira al voltant de la seva església: Sant Vicenç d’Espinelves. Original del segle XI-XII, fou ampliada amb una segona nau i absis al segle. XVII.


Portal del segle XI

A l’interior conserva el portal primitiu, traslladat en part a la nau afegida al segle XII. L’actual portal presenta un àbac treballat, dos capitells amb figura humana i fulles, i dos absis amb arcuacions.


Interior de l’església

Cal destacar el seu magnífic campanar de planta quadrada, de tres pisos, amb finestres bessones i capitells trapezoidals, i també la Verge, del segle XV, dedicada al Roser.

Reproducció del Retaule del pintor Mestre d’Espinelves segle. XV.

El retaule de l’anomenat mestre d’Espinelves és actualment al Museu Episcopal de Vic. Fa pocs anys fou objecte d’una acurada restauració.