Salutació de l’alcalde

Benvinguts a la web del poble d’Espinelves.

Situat a les Guilleries i a tocar del Montseny, la primera notícia documentada que ens consta és de l’any 943, on es recull la venda d’una vinya a la “villa que vocant Spinalber”.

Els pobles petits mai ho han tingut fàcil per tirar endavant, Espinelves no ha estat una excepció. L’any 1714, amb l’arribada del primer Borbó va ser incendiada i no va quedar pedra sobre pedra, sols van respectar la magnífica església romànica del segle XI de la que encara avui dia podem gaudir. La determinació dels espinelvencs va fer possible, en pocs anys, la construcció, a partir del no res, d’un nou poble.

L’encant d’Espinelves, l’encís dels seus carrers, la frondositat dels boscos que l’envolten han estat font d’inspiració a pintors com Isidre Nonell, o per escriptors com Víctor Mora que va escriure l’any 1921 una obra de teatre, La Cançó dels Catalans, ambientada en un hostal del nostre poble.

Espinelves encara conserva aquest encís, fer un volt pels seus carrers i contemplar les cases del segle XVIII, és com fer un viatge en el temps. Passejar, a peu o en bicicleta, pels boscos que ens envolten, visitar els arbres monumentals (som el municipi de Catalunya que en té més), i acabar dinant en qualsevol dels restaurants del poble, és una bona manera de passar un dia agradable.
També ens podeu visitar durant la Fira de l’Avet, que té lloc cada any a primers de desembre i comprar un arbre de Nadal autòcton de les Guilleries.

Com he dit al començament, els pobles petits no ho tenen fàcil per tirar endavant, i menys en temps de crisi com els que vivim ara mateix, però estic segur que ens en sortirem si som capaços de sumar. El nostre projecte de poble està format pels espinelvencs i espinelvenques de tota la vida, pels que portem un quants anys i pels que fa poc que han arribat. Tots som poble i tots, amb independència d’on venim, volem construir un futur plegats. Un futur per a Espinelves i Catalunya, que com somniava el President Macià ens faci nacionalment lliures, socialment justos, econòmicament pròspers i espiritualment gloriosos.